Nytt i media om pedagogik och specialpedagogik

Så skulle problem med skolvalet kunna lösas

[2013-11-06] De problem som finns när det gäller skolmarknaden bör mötas med politiska förslag som åtgärdar dem. I den här artikeln kommer vi med några förslag, till exempel lottning istället för kösystem till populära skolor. Det skriver skoldebattörerna Gabriel Heller Sahlgren och Karin Svanborg-Sjövall.

[Svenska Dagbladet]

Protokoll 2013/14:22 Riksdagens snabbprotokoll 2013/14:22 Onsdagen den 6 november - riksdagen.se

[2013-11-06] Onsdagen den 6 november Kl. 09:00 - 16:08 1 § Val av ställföreträdande justitieombudsman Följande skrivelse hade kommit in: Till riksdagen Den tid för vilken Hans Ragnemalm är vald att vara ställföreträdande justitieombudsman löper ut den 15 november 2013.

[Sveriges Riksdag]

Lärarna var innovativa trots åtstramningar

[2013-11-06] Lena Tyrén skulle undersöka vad som hände när datorer infördes som skrivredskap i årskurs F–3, men efter ett år förändrades förutsättningarna på skolan drastiskt.

[Skolporten]

Fler ska få lärarlegitimation

[2013-11-06] Fler grupper än i dag ska erbjudas lärarlegitimation, anser riksdagen och uppmanar regeringen att återkomma med en plan för hur det ska gå till.

[Riksdag & Departement]

Skola granskas – skriver ”kontrakt” om barnen

[2013-11-06] Täby friskola kräver att föräldrar skriver under en överenskommelse där skolan friskriver sig från ansvar för barn med särskilda behov. Efter DN:s larm ska nu Skolinspektionen granska kontraktet.

[DN.se]

M vill ge barn mer tid på förskolan

[2013-11-01] BARNOMSORG.Tjugo timmar istället för femton. Vellingebarn ska från och med årskiftet få gå längre på förskola om mamma eller pappa är arbetslös eller föräldraledig.

[Sydsvenskan]

Krönika 1/11: Slå vakt om valfriheten Det finns inget som tyder på att friskolor är reservat för "finare" elever. Så är till exempel andelen elever med utländsk härkomst något högre i friskolorna än i de kommunala grundskolorna, skriver GP:s Fredrik

[2013-10-31] Så länge frihet finns kan den alltid missbrukas. Då är det enkla receptet, som Wirtén och andra vänsterdebattörer vill, att stoppa friheten. En bättre väg är att slå vakt om friheten och se till att den fungerar.

[Göteborgs-Posten]

I valfrihetens fotspår

[2013-10-31] Företagsklimat Hur fungerar det att driva friskola och vad innebär det att vara en privat utförare av hemtjänst i Härnösand? Det var två teman som diskuterades på dialogmötet i Härnösand. I dialogen deltog kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S) och skolnämndens ordförande Maud Byquist (S).

[Svenskt Näringsliv]

Din rätt i skolan och förskolan

[2013-10-31] De flesta anmälningar till Skolinspektionen handlar om mobbning och kränkande behandling, särskilt stöd och att ett barn eller elev inte får den utbildning han eller hon har rätt till. Här berättar vi kort om vad som gäller på dessa tre områden.

[Skolinspektionen]

Skola får kritik för brott mot lag - Lund

[2013-10-31] 2013-10-31 15:35:11 LUND. Att en elev är stökig under en viss lektion är inte skäl att stänga av hen i ett annat sammanhang.

[Skånska Dagbladet]

Pedagogen hus A, Västra hamngatan 25